Лют
10

Споживчий кошик

Теги // Статті

Виходячи з споживчого кошика Держкомстату , ми підрахували , яка кількість землі необхідно , щоб прогодувати одного українця. Підсумок: 16,7 сотки на людину.

Насправді це цифра істотно завищена , оскільки для розрахунку були використані середні по країні показники врожайності « колективних господарств» : присадибні ріллі , сади і городи , як правило , дають урожай в два- три рази більше. Так що якщо нинішня цивілізація і звалиться ,  Україна з легкістю переживе цей катаклізм . Адже на відміну від жителів США , Канади або будь-якого з європейських держав , у багатьох з нас є родичі в селі зі скромними городами в 20-30 соток , навколо яких розкинулися ще 22 млн га високоякісних чорноземів , здатних погодувати дві -три таких країни , як наша .

яйця

У середньому домашня несучка дає одне яйце раз на два дні — відповідно , щоб отримати 220 яєць , потрібно приблизно 1,2 курки , чого в природі не буває . Крім того , для підтримки поголів'я необхідний півень — разом три птахи займуть навряд чи сотку під пташиний двір з курником і обгородженим вигоном . Разом 1 сотка.

риба

7 кг свіжої риби , 4 кг оселедця і 2 кг сушеної або в'яленої риби еквівалентні приблизно 15 кг свіжого улову. « Урожайність » вирощування , наприклад , коропа за старими радянськими нормами становить близько 1 т з гектара площі спеціалізованого рибного ставка. Таким чином , для отримання 15 кг риби за сезон знадобиться водойму глибиною 1,5 м і площею в 15-20 кв. м. Тобто всього 0,2 сотки.

фрукти

Мінімальна норма річного споживання фруктів і ягід — близько 60 кг на рік у свіжому вигляді плюс ще приблизно 4 кг — в сушеному . Основні фрукти для жителів середньої смуги — груші і яблука з середньою врожайністю 150-200 ц / га . З урахуванням того що для приготування 4 кг сухофруктів потрібно приблизно 40 кг свіжих плодів , річна потреба складе порядку 100 кг груш і яблук. Стільки можна отримати всього з 50 квадратних метрів. Реальні сади біля українських хат приблизно втричі більше — за рахунок вишневих дерев , черешні , кущів смородини , агрусу та малини. Разом 1,5 сотки.

молокопродукти

Понад 100 л молока звичайного і нежирного , вершкове масло , сири , сметана — щорічна норма споживання молочних продуктів складає більше 310 кг , або приблизно 300 л молока. Корова — рекордсменка здатна дати таку кількість молока всього за тиждень ; звичайна корівка — за дві. Таким чином , для забезпечення « диетологического мінімуму » однієї корови досить майже на 100 осіб. Норматив наявності пасовищ для дійної корови — приблизно 1,2 га , що в перерахунку на одну людину дає 120 соток .

м'ясо

14 кг яловичини , близько 12 кг м'яса птиці , 8 кг свинини — за рік мінімальний м'ясної раціон становить майже 53 кг м'яса та м'ясопродуктів восьми видів . У перекладі на «національний продукт» — свинину — це приблизно дорівнює підсвинків живою вагою 80-90 кг. Свині м'ясних порід виростають до такої ваги приблизно до п'яти місяців , з'їдаючи близько 330 кг кормів ( 4 кг корму на кілограм ваги). Якщо третина обсягу кормів становить зерно , третина — буряк і ще третина — харчові відходи , тільки під вирощування кормів необхідно відвести 4 сотки.

алкоголь

Вживання алкоголю в «фізіологічний мінімум » не входить, але без міцного напою уявити собі життя в селі дорослий українець не може. Отже , прийом всередину приблизно 50 мл 70 %-ного самогону раз на день для апетиту відповідає 0,2-0,5 проміле алкоголю в крові для людини вагою в 80-100 кг , тобто кордоні , на якій починаються явні зміни у світосприйнятті і поведінці. З урахуванням подвійної дози в суботу і потрійний в неділю — 0,5 л на тиждень , або 26 л 70 %-ного самогону в рік. Для виробництва такої кількості алкоголю необхідно 40 кг пшениці , або 100 кг картоплі , або 170 кг цукрового буряка. Для їх вирощування знадобиться 0,5 сотки у випадку з картоплею або буряком , або 1,5 сотки — при виготовленні спирту із зерна . Разом в середньому 1 сотка.

Овочі

28 кг капусти , 25 кг помідорів і огірків , 18 кг моркви і буряка — за рік українець споживає мінімум 94 кг овочів і 16 кг баштанних культур. Урожайність овочів коливається від 400-500 ц / га для помідорів ( в окремих господарствах співвітчизники примудряються вирощувати і до 900 ц / га ) до 250 ц / га у баштанних культур і 50-70 ц / га у часнику . У результаті для вирощування трохи більше 100 кг перерахованих культур буде достатньо близько 0,5 сотки.

Картопля

Картопля не даремно називають другим хлібом — в Україні середнє виробництво цієї культури на душу населення становить 140 кг на рік. Правда , «фізіологічний мінімум споживання » менше — близько 95 кг на рік. Середня врожайність картоплі в Україні — приблизно 200 ц / га (від 100-150 кг з сотки в пісках і лісостепу до 300-350 кг у Поліссі ) . Таким чином , для вирощування 0,095 т картоплі необхідно в середньому 0,5 сотки.

хлібопродукти

За затвердженими Кабміном нормам мінімального споживання , кожен українець за рік з'їдає 62 кг пшеничного хліба , 39 кг житнього , 9 кг пшеничного борошна , 4 кг макаронів — всього понад 11 найменувань хлібопродуктів. У перерахунку на зерно мінімальна річна норма харчування становить 151 кг різних злаків і бобових культур. При середній врожайності зернових в 2010 році на рівні 28,5 ц / га ( 2850 кг з 10 тис. кв. М) для отримання врожаю в 150 кг потрібна площа в 5,5 сотки.

рослинна олія

Річна норма рослинних жирів — 7 літрів соняшникової олії і 2 кг маргарину. Для приготування такої кількості цих продуктів знадобиться 25-30 кг насіння соняшнику. При середній врожайності в 18 ц / га для вирощування такої кількості насіння необхідно близько 1,5 сотки.

цукор

Розрахована дієтологами норма цукру становить 24 кг на рік , споживання кондитерських виробів — 13 кг. Цукор — хоча б у вигляді патоки — цілком можливо приготувати з цукрового буряка самостійно. Кондитерські вироби можна замінити домашньої консервацією у вигляді варений і джемів , на виробництво яких піде ще близько 24 кг цукру , разом — 50 кг. Для отримання такої кількості цукру необхідно 320-350 кг цукрового буряка. При врожайності близько 30-31 ц / га для вирощування такої кількості буряка потрібна 1 сотка.

Народний часопис

karta

Що таке органічне землеробство?

Органічне сільське господарство є давнім виробництвом, яке виключає будь-які синтетичні продукти (пестициди, добрива), як для рослинної продукції, так і для худоби. Воно повинно відповідати головній потребі: нагодувати, а не підпорядкувати навколишнє середовище економіці. Читати далі

Переваги якості органічних продуктів

organichni